Routebeschrijving

opties weergeven Verberg de opties

De Ultieme Muziekreis

 

Het diepe Zuiden van de Verenigde Staten is de bakermat van de blues, soul, country en rock ‘n’ roll. Getuige de honderden miljoenen fans die diep in hun hart nog steeds in die roemruchte jaren 40, 50 en 60 zijn blijven hangen, moet een muzikale zwerftocht langs de wegen van Mississippi, Alabama, Louisiana en Tennessee wel bijzonder zijn.

Deze muziekreis volgt de oorsprong van de populaire muziek in de Verenigde Staten, die voor een groot deel zijn terug te volgen naar het gebied dat bekend staat als The Dee South. Met name de staten Alabama, Mississippi en Tennessee hebben een ferme duit in het zakje gedaan waar het pionierswerk betreft. Wie muziek een warm hart toedraagt, hoeft daarom niet lang te twijfelen over de volgende reisbestemming.

De route is ook uit te breiden met als eindbestemming Austin. Of, indien u minder tijd heeft, te rijden van Nashville naar New Orleans. 

De Ultieme Muziekreis

De reis van dag tot dag:

Dag 1, Amsterdam – Atlanta

Doordat het in Atlanta zes uur vroeger is dan in Nederland komt u dezelfde dag aan. Vanaf het vliegveld brengt een gratis shuttle bus u naar het verhuurbedrijf al waar u de gereserveerde auto kunt ophalen en naar uw hotel kunt rijden.

 Dag 2, Atlanta – Dahlonega –Gatlinburg – Pigeon Forge – Sevierville, 290 km

Via Dahlonega midden in de wijstreek van Georgia rijdt u naar Cherokee, North Carolina waar u het Oconaluftee Indian Village kunt bezoeken. U waant zich in het jaar 1760. Vervolgens via Gatlinburg dwars door het prachtige Smokey Mountains National Park naar Servierville. Het park is met 11 miljoen bezoekers per jaar nog steeds het meest bezochte park in Amerika.

 Dag 3, Smokey Mountains

Vandaag de tijd om mooie routes door het park te rijden, bijvoorbeeld de Tail of the Dragon of een van de vele wandelroutes te lopen (vergeet de bear-spray niet!) of misschien wel om een bezoek te brengen aan het pretpark Dollywood.

 Dag 4, Sevierville – Lynchburg – Shelbyville – Nashville, 499 km

Een route via de b-wegen van de staat Tennessee waarbij u in Lynchburg de beroemde Jack Daniels brouwerij kunt bezoeken. In de avond wacht de country & western muziek op u in de straat Broadway in Nashville.

 Dag 5, Nashville

Een dag voor bezoek aan bijvoorbeeld het Johnny Cash Museum, de Country Music Hall of Fame, Grand Ole Opry en om vooral te genieten van de vele live bands die al vanaf vroeg in de middag op straat en in de cafés optreden.

 Dag 6, Nashville –  Natchez Trace Parkway – Tupelo – Memphis, 455 km

Van de ene muziekstad naar de ander over de prachtige Natchez Trace Parkway. Deze route werd in vorige eeuwen al gebruikt door de indianen om handel te drijven met het zuiden. In Tupelo kunt u een kijkje nemen bij het huisje waar Elvis Presley geboren is. Aan het einde van de dag rijdt u Memphis binnen. In de avond wachten bars, restaurants en muziek op u in de beroemde Beale Street.

Tip: Johnie’s Drive In Tupelo hangt vol Elvis memorabilia.

Dag 7, Memphis

Een dag om bezoek te brengen aan bijvoorbeeld Graceland, het Stax Museum, de Sun Studio’s, een gospel kerk of het Civil Rights Museum.

Tip: Marlow’s vlak bij Graceland serveert heerlijke barbecue gerechten.

Dag 8, Memphis – Blues route – Clarksdale – Indianola – Greenwood, 217 km.

 Vandaag rijdt u echt over muziek geschiedenis: de Highway 61 ook wel America’s Blues Alley genoemd. U kunt lunchen in Clarksdale – met de beroemde kruising van de 61 en de 49 zijn de zgn “ Crossroads” –  in blues club Ground Zero. Een bezoek aan het tegenovergelegen Delta Blues Museum is zeker de moeite waard om de geschiedenis van de Delta blues te begrijpen. De weg vervolgt langs uitgestrekte katoenvelden die zo kenmerkend zijn voor dit gebied. Via de 49 rijdt u naar Indianola waar het B. B. King museum staat en overnacht in Greenwood.

Tip: zo’n 14 mijl voor Tunica aan de highway 61 is een leuk Blues museum te bezoeken.

Dag 9, Greenwood – Natchez, 280 km

Verder naar het zuiden richting Natchez komt u langs Vicksburg. Gedurende de burgeroorlog is hier hevig gevochten op uitgestrekte slagvelden.

Voor u naar uw hotel gaat in Natchez kunt u de Monmouth Plantation bezoeken. Dit is een 199 jaar oude plantage waar u een goed idee en gevoel krijgt hoe het in die tijd was om te leven op zo’n plantage.

Tip: bij de Under the Hill saloon in Natchez kunt u genietend van uw drankje de zon zien ondergaan over de Mississippi rivier.

Dag 10, Natchez – Lafayette,  210 km

Een mooie scenic route brengt u naar Lafayette. De naam klinkt niet alleen Frans, het is er ook erg Frans! De Franse taal wordt hier nog volop gesproken, alleen dan wel in het dialect van eeuwen geleden. Het is hier volop Cajun muziek en Cajun eten!

Dag 11, Lafayette – Cajun Man’s Swamp Cruise – New Orleans, 270 km

Vandaag rijdt u door de Mississippi Delta, ook wel Cajun back country, omringt door vele moerassen. In Avery Island staat de enige echte Tabasco fabriek. In Houma kunt u met een Cajun Swamp tour door de moerassen (aanrader!). In de avond wachten Bourbon Street en muziek cafés op u in New Orleans. Ga ’s avonds zeker kijken bij Frenchmen Street voor goede muziek.

Dag 12, New Orleans,

Een dag om in deze heerlijke stad rond te lopen en niet alleen de sfeer te proeven maar vooral ook het heerlijke eten. En wat te denken van een tocht met de rivierboot Creole Queen over de Mississippi rivier in de avond? Een mooie afsluiter.

Dag 13, New Orleans – Montgommery, 497 km

Langs de kust via Biloxi richting Mobile, dwars door de staat Alabama om aan het einde van de dag een bezoek te brengen aan Old Alabama Town in Montgommery.

Dag 14, Montgommery – Selma – Birmingham, 150 km

Het is wellicht interessant om via Selma te rijden over de wereldberoemde Edmund Pettus Bridge, bekend van de opstand in 1965 (Bloody Sunday, extra interessant als u het Civil Rights Museum in Memphis bezocht heeft) en dan door te rijden naar Birmingham.

Dag 15, Birmingham – Atlanta, 235 km,

 In de ochtend kunt u nog een bezoek brengen aan het Civil Rights Instutute of de Barber Vintage Motorsports Shop voor u naar Atlanta rijdt. U kunt kiezen uit een avondvlucht naar huis of om de volgende dag terug te vliegen.

Dag 16, aankomst Nederland.