Auto en motor rijden in Amerika

Bij de start van uw reis merkt u al snel dat het rijden op Amerikaanse wegen veel relexter is dan in Nederland. Om te beginnen zult u meer een ruimtelijk gevoel hebben door het feit dat de wegen wat breder zijn. Wat in ieder geval zeker is is dat de Amerikaanse automobilist een stuk rustiger is in het verkeer.

In veel delen van de VS bestaat het zogenaamde ‘keep your lane’ (1) systeem: blijf op uw eigen rijstrook. Dat betekent feitelijk dat u links en rechts kan worden ingehaald en dat zelf ook mag doen. Zit u op de derde baan dan blijft u daar tot u het nodig vind om te gaan inhalen. U moet dan wel goed naar links en rechts kijken want men kan u tenslotte ook inhalen vanuit de rechterhoek. Op de wegen waar van u wordt verwacht dat u zoveel mogelijk rechts blijft rijden zult u een bord aantreffen met de mededeling: keep right, except to pass (blijf rechts rijden, alleen voor inhalen gaat u naar een andere baan). Uiteraard zijn bovenstaande zaken niet van toepassing op wegen waar uw tegenliggers ook rijden. (1. Keep Your Lane wordt wel vaak gedaan maar officieel moet u wel degelijk rechts rijden en links inhalen. Veel mensen doen dat niet maar het is wel overal de officiële wet. De politie zal u er niet voor bekeuren maar het is wel zo prettig als iedereen rechts rijdt natuurlijk.)

Een ander verschil met Nederland is het afslaan naar rechts (2) bij stoplichten. In de meeste gevallen mag u namelijk door rood rijden als u rechtsaf slaat. U moet dan wel zeker weten dat er geen naderend verkeer van links komt en dat er geen voetgangers uw pad kruisen. Ook moet het voertuig geheel stil staan voor u besluit door rood rechtsaf te slaan.

Als u een stopbord ziet staan dient u ook daadwerkelijk volledig stil te staan, zodanig dat een eventuele politieagent dit ook ziet. Mocht u een gelijkwaardige kruising naderen dan zal op elke hoek van de kruising meestal een stopbord staan. Een zogenaamde 4-WAY stop. Het systeem is dan dat de eerste die aankomt als eerste weer weg mag rijden en dan de tweede etc. etc.

Op snelwegen wordt goed aangegeven welke richting u uitgaat, bijvoorbeeld Interstate 75 met daaronder North. Afslagen worden altijd ruim van te voren aangeven met daaronder een nummer, iets wat wij ook steeds vaker zien in ons eigen land.

Schoolbussen rijden er bijzonder veel in de Verenigde Staten en zijn te herkennen aan hun gele opvallende kleur. Als een schoolbus gaat stoppen om kinderen in of uit te laten stappen dan zullen rode knipperlichten en een uitgeklapt stopbord, dat aan de zijkanten van de bus hangt, u daarvoor waarschuwen. U mag dan, of u nu uit dezelfde richting of tegenovergestelde richting van de bus komt, niet doorrijden. U dient te allen tijde te stoppen. Doet u dit niet dan heeft u kans op een zware bestraffing. En als u in zo’n geval een kind zou aanrijden reken dan op tenminste een leven lang betalen voor de kosten die zo’n ongeval met zich meebrengen.

De snelheidslimieten worden in vrijwel heel de Verenigde Staten strikt nageleefd of met een minimaal aantal mijl overschreden. Ook hier weer uitzonderingen nagelaten natuurlijk. Begaat u een snelheidsovertreding dan zal, naar gelang de hoogte daarvan, een fikse bestraffing het gevolg zijn. Als toerist zult u in de meeste gevallen direct een boete moeten betalen. Niet betalen kan resulteren in een nachtje gevangenis en inbeslagname van uw motor of auto. De Highway Patrol controleert op diverse manieren zoals: vanuit de lucht, met een lasergun, verstopt in de bosjes enz.

De regels omtrent voetgangers zijn ook een apart verhaal. Standaard hebben voetgangers in vrijwel alle gevallen voorrang. In Amerika wordt het aanrijden van een voetganger bij uw schuld zwaar aangepakt.

Let er verder op nooit bij een brandkraan uw motor of auto te parkeren, meestal zal wegslepen het resultaat zijn.

Gooi geen afval op straat, hierop staan hoge boetes! Soms wel tot $ 500,- ! In sommige staten kunt u er zelfs voor gearresteerd worden. U zal regelmatig bordjes langs de wegen zien staan met de tekst: ‘Adopt a highway liter control’ met daaronder de naam van een organisatie die vrijwillig dat stukje snelweg schoon houdt.

Verzekeringen

U gaat naar Amerika met een prachtige reis in het vooruitzicht. Wel is het van belang goed over de verzekeringen na te denken, het is namelijk prettig om ook goed voorbereid te zijn mocht er eventueel wel wat mis gaan. Verzekeringen om aan te denken zijn:

Reisverzekering;

Vaak hebben reizigers al een doorlopende reisverzekering. Controleer voordat u weg gaat

of uw reisverzekering werelddekking biedt (incl geneeskundige kosten, personenhulp en bagagedekking)
controleer of er v.w.b het geneeskundige gedeelte een maximum bedrag vergoedt wordt! Dit kan nl te weinig zijn voor een eventuele 100% dekking van uw kosten bij een eventuele ziekenhuisopname. Dit gedeelte is vaak makkelijk voor een klein bedrag bij te verzekeren.
Heeft u nog geen reisverzekering dan adviseren wij u deze af te sluiten

Annuleringsverzekering:

Ook hier geldt al vaak dat een annuleringsgedeelte opgenomen is in de reeds bestaande reisverzekering. Controleer voordat u een reis boekt:

of de annuleringsverzekering een maximum bedrag vergoedt bij annuleren van uw reis. Dit kan nl te weinig zijn voor een eventuele volledige teruggaaf van uw kosten. Dit gedeelte is vaak makkelijk voor een klein bedrag bij te verzekeren.
Een annuleringsverzekering is er niet alleen in geval u voor vertrek uw reis moet annuleren, het kan ook zijn dat u halverwege uw reis naar huis moet.