De Route 66 neemt je mee op een nostalgische reis dwars door het hart van Amerika, van de hoogbouw in Chicago tot de Santa Monica pier in Los Angeles.
Deze oude hoofdader van vervoer van mensen en goederen is onvergetelijk geworden door de vele liedjes, films en boeken die erover zijn uitgegeven en spreekt terecht ook nu nog tot ieders verbeelding. Over een totale lengte van bijna 4000 kilometer maakt Route 66 het de reiziger vanaf 1926 mogelijk om te zien wat Amerika is en waar het voor staat tijdens een lange tocht door acht verschillende staten. Ook vandaag de dag geeft een reis langs de Mother Road je bij uitstek de kans om een interessante of leuke ontmoeting te hebben met zomaar iemand, Amerikanen in hun gewone doen bezig te zien, de sfeer van het verleden opnieuw te ervaren, en het genoegen van op doorreis te zijn met een intensiteit te beleven die velen niet kennen of inmiddels vergeten zijn dat dat ooit bestond.
Tip: de originele Route 66 gaat niet langs de Grand Canyon en Las Vegas. Nu u toch in de buurt bent kunt u deze twee beroemde plekken prima bezoeken, de reis wordt dan twee dagen langer.
“Get your kicks on Route 66”
Dag 1: Chicago
Na aankomst in Chicago kunt u de huurauto ophalen en naar uw hotel gaan. Gelegen aan Lake Michigan is er genoeg te doen en te zien in deze metropolis.
Tip: U zou ook nog een dag extra in Chicago kunnen blijven.
Dag 2: Chicago – Springfield (Illinois), 325 km
U gaat via de traditionele oost-west route langs eindeloze korenvelden en prairies van Illinois, de graanschuur van Amerika, richting Missouri. Onderweg komt u langs de bekende gevangenis van de blues-brothers, de Route 66 Hall of Fame, ziet u ouderwetse muurschilderingen op gebouwen en slaapt u in Springfield, de plaats waar Abraham Lincoln jarenlang heeft gewoond en later is begraven, maar ook de plaats waar het Amerikaanse worstenbroodje (corn dog) is uitgevonden.
Dag 3: Springfield – Cuba (Missouri), 288 km
Na een corn dog met koffie in de Cozy Dog Drive Inn te hebben genoten als ontbijt rijdt u naar de grens met Missouri, waar u de Mississippi over steekt langs de historische Chain of Rocks bridge, een brug met een knik erin. U vervolgt uw weg via St Louis, de grootste stad langs de Route 66 met de beroemde Gateway Arch en zult aan het eind van de dag overnachten in Cuba, dat bekend is geworden vanwege de vele schilderingen op muren en gebouwen en door lokalen als “De zes mijl van Route 66” wordt gezien.
Dag 4: Cuba – Springfield (Missouri), 215 km
U verlaat de grote vlakte van Missouri en klimt naar de top van het Ozark Mountain plateau. Onderweg passeert u de kleurrijke druipsteengrotten van Meramec Caverns, voormalige schuilplaats van de bandiet Jesse James. De route gaat verder via de Devil’s Elbow, eens een van de meest beruchte passages op de Route 66. U overnacht opnieuw in een plaats die Springfield heet (dit is in feite de geboorteplaats van de Route 66).
Dag 5: Springfield – Tulsa (Oklahoma), 337 km
Rond de middag rijdt u door een korte, maar alleszins bezienswaardige uithoek van de staat Kansas en passeert gaandeweg enkele prachtig gerestaureerde, klassieke benzinepompen, parken met enorme totempalen en een grote blauwe walvis. Slapen doen u in Tulsa, een stad waar vele Art-Deco gebouwen zijn te bewonderen. U zit dan alweer in Oklahoma, de mijnbouwstaat met vele heuvels en rode aarde, waar de oude Route 66 nog grotendeels in haar oorspronkelijke staat is te volgen.
Dag 6: Tulsa – Clinton (Oklahoma), 357 km
U volgt voor zo’n 95% de oude, in haar originele staat bewaarde Route 66 met maar een heel klein stukje highway ertussen. De oude tweebaansweg stijgt en daalt gemoedelijk met de oneffenheden in het landschap. Langs de weg ziet u een mega-grote cola-fles en kunt een uitstapje maken naar het historische Guthrie, voormalige hoofdstad van de staat Oklahoma, dat letterlijk vol staat met oude Victoriaanse gebouwen en in 2004 is uitgeroepen tot een van de twaalf Amerikaanse “Distinctive Destinations”. Tot slot is het uiteindelijk nog zo’n 90 mijl te gaan naar uw overnachtingsplaats (Clinton) maar u zult daar waarschijnlijk niet aankomen voordat u een hamburger met juin hebben geproefd waar die is uitgevonden, namelijk in El Reno.
Tip: bezoek het National Cowboy & Western Heritage Museum in Oklahoma
Dag 7: Clinton – Amarillo (Texas), 236 km
De route brengt u vandaag weidse vergezichten en wellicht een straffe wind die over de vlakten waait. Het is de oliestaat Texas die u doorkruist waar u nog vele eet- en drinkgelegenheden tegen komt uit de hoogtijdagen van vóór het Interstate tijdperk. Deze dagrit wordt door velen gezien als één van de top 5 trajecten op de Route 66. Nadat u op de wereldberoemde, kunstzinnige Cadillac Ranch hebt kunnen rond kijken, wordt het aan het einde van de dag in Amarillo wel lastig kiezen of u een avondmaaltijd zult verorberen op de Big Texan Steak Ranch of tussen de autochtonen neerstrijkt in Smokey Joe’s Texas.
Tip: als u een reservering maakt bij de Big Texan Stake Ranch wordt u gehaald en gebracht met een limousine!
Dag 8: Amarillo – Tucumcari (New Mexico), 181 km
Vanaf Amarillo gaat het over vele dorpen en velden met nog oude verlaten wagens langs de weg naar New Mexico, de staat der bekoring (Land of Enchantment). U passeert vandaag in Texas een markant punt, en wel het Midpoint Cafe, dat naar men zegt precies halverwege de Route 66 is gevestigd. Tijd voor een foto onder het grote bord dat deze plaats markeert.
Tip: in de ochtend eerst een kijkje nemen in de Palo Duro Canyon.
Dag 9: Tucumcari – Albequerque (New Mexico), 283 km
U kunt de dag starten met een bezoek aan het Route 66 Auto Museum om daarna af te buigen naar het noorden om de oorspronkelijke route van vóór 1930 (daarna ging Route 66 gewoon rechtdoor) te rijden naar Santa Fé, waar het Museum of Indian Arts & Culture staat. Immers, ook al is Santa Fé de oudste hoofdstad van de Verenigde Staten, we bevinden ons hier op heus indianenterrein. Om toch een beetje in de stemming te blijven kunt u de Route 66 even laten voor wat het is om via de Turquoise Trail Scenic Byway Albuquerque te bereiken
Dag 10 : Albequerque – Gallup (New Mexico), 219 km
Vandaag passeert U de zogenaamde Continental Divide op een hoogte van ruim 2400 meter waar het regenwater ten oosten van dit punt afvloeit naar de Atlantische oceaan en ten westen ervan naar de Stille Oceaan. In Gallup kunt u slapen in het monumentale El Rancho Motel waar filmsterren en crew pleegden te verblijven tijdens opnames van de beroemde zwart-wit Western films uit de eerste helft van de vorige eeuw (John Wayne was here…). Bij zonsondergang kunt u genieten van een waar spektakel van neonverlichting langs de historische Route 66.
Tip: bezoek het wereldberoemde Pimental & Sons, een oud familiebedrijf van gitarenbouwers die met de hand de prachtigste exemplaren vervaardigen uit kostbare houtsoorten en naar wens verfraaid met inleg van paarlemoer
Dag 11: Gallup – Winslow (Arizona), 236 km
Al snel belandt u voor u er erg in hebt in het schilderachtige en gortdroge Arizona, de staat van de Grand Canyon.’s Avonds adviseren we u zeker te overnachten in het La Posada Hotel in Winslow na een korte bezichtiging van de authentieke western cel in het Navajo Country Courthouse in Holbrook.
Tip: Winslow is natuurlijk bekend geworden in de onvergetelijke popsong van de Eagles “Take it easy”. In het centrum staat een standbeeld met muurschildering.
Dag 12: Winslow – Seligman (Arizona), 69 km
I-40 via Williams (leuke Route 66 plaats voor koffie en souvenirs) naar Ash Fork en de Route 66 naar Seligman. Als er ergens nog de Route 66 cultuur valt op te snuiven dan is het wel hier. Seligman is dan ook de geboorte- en woonplaats van de Grandfather of Historic Route 66, Angel Delgadillo, die hier nog altijd een bloeiende handel heeft in Route 66 souvenirs (Route 66 Gift Shop and Visitor Center).
Dag 13: Seligman – Needles (Californië), 238 km
Goed in de stemming gebracht door de uitgelaten sfeer in Seligman rijdt u vandaag het langste, volledig aaneengesloten en ononderbroken traject van Route 66 dat uitkomt in Californië. U komt oa door Kingman waar hotels en cafés uit de goede oude tijd nog altijd floreren. Voordat u het hoofd te rusten legt, net over de grens in Needles, heeft u nog een duizelingwekkende pas te gaan met vele haarspeldbochten en vergezichten.
Tip: voor een geweldige milk shake en hamburger kunt u terecht bij Mr. D’z Route 66 Diner in Kingman.
Dag 14: Needles – Rialto (Californië), 399 km
U rijdt langs een gedoofde krater welke als een grote asbak in de kale vlakte ligt, ziet de schamele restanten van een eens zo bloeiend bestaan langs de Route 66 en kunt vannacht slapen in een wigwam. Kortom: “California here we come!”
Dag 15: Rialto – Los Angeles (Californië), 137 km
Vandaag weliswaar de laatste dag en een niet zo lange rit, maar toch weer zeer de moeite waard. U rijdt Los Angeles binnen en koerst naar de Sunset Boulevard. U kunt lunchen in Barney’s Beanery waar het heel normaal is dat er een filmster komt binnen gelopen voor een lekkere hap of drankje. Tot slot rijdt u naar de Pier in Santa Monica, het eindpunt van de Route 66, starend over de Stille Oceaan.
Tip: bij het “End of the trail” bord op de Santa Monica boulevard kun je een certificaat laten maken als aandenken dat je de hele Route 66 heb gereden.
Wij maken elke reis op maat, geheel naar uw wens. Elke reis is anders en daarom staan er geen prijzen op onze website. U kunt vrijblijvend een offerte of meer informatie aanvragen voor uw ideale reis.